Sabrage

Jde o záležitost, kterou asi každý někdy viděl, žertuje o ní a tak nějak ji umí popsat, ale asi netuší, že se jí týká tento - i když krátký - na výslovnost krkolomný název. Jedná se totiž o sekání hrdla šumivého vína šavlí. Tedy šavli používali carští důstojníci a určitou repliku či speciální nůž k tomu určený můžeme používat i dneska. Nicméně odseknout hrdlo sektu či šampaňského lze naprosto různými nástroji, třeba i porcelánovým talířkem nebo dokonce stopkou vinné skleničky. To dokazuje, že i k tak zdánlivě velké ráně není třeba prakticky žádného násilí, žádné agresivní síly, jak by se mohlo při pohledu na carské bohatýry se šavlí v ruce zdát. Celý vtip je v tom, že je potřeba trefit určité místo na láhvi určitým způsobem klidně i s minimální intenzitou. Výsledkem je, že opodál najdeme korkovou zátku s tenkým prstýnkem skla, který naprosto přesně zapadá do řezu na láhvi. Nikde žádné další střepy, naprosto čistý a hladký řez, jakékoli riziko pořezání během konzumace nehrozí.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl