Sancerre
Čte se to zhruba jako "sánsér". Na to upozorňuji zcela záměrně proto, že jsem se nedávno na jedné degustaci setkal i s výslovností "sankeré". Tak to není ono, i když to pobavilo. Vzhledem k tomu, že se jedná o francouzský pojem, skrývá se za ním nejen víno, ale i město a region k němu připojený, nacházející se v údolí řeky Loiry. A vzhledem k tomu, že se na výrobě tohoto vína nepodílejí pánové Bouvard a Pécuchet, přesto, že jejich statek leží podle Gustava Flauberta právě v okolí Chavignol (jednoho z center regionu), jedná se zpravidla o víno skvělé. Pochází výhradně z odrůdy Sauvignon. Nicméně nebylo tomu tak vždy - o bílém Sancerre se historie zmiňuje teprve poslední dvě století, dříve oblasti dominovaly spíše odrůdy Gamay či Pinot Noir. Některé dnešní Sancerre jsou však považovány za nejlepší Sauvignony vůbec. A i charakter těch ostatních je zpravidla aromaticky odrůdový, má však jistou eleganci, která často Sauvignonům z "nového světa" chybí.
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl