Skladování vína

Pokud máme láhev, měli bychom přemýšlet nejen nad tím jak ji vypít, ale i o tom, jak ji skladovat. Pokud se vínu věnujeme, máme pravděpodobně vyzkoušený sklep či kóji ve sklepě, případně ve městě jsme vybaveni klimatizovanou vinotékou. Ale i bez profesionálního vybavení se můžeme víno rozumně postarat. Má to pár jednoduchých zásad. Velmi důležitá je teplota skladování, a to ze dvou pohledů: jednak by se měla držet někde mezi zhruba deseti a osmnácti stupni, jednak by měla být co možná nejstabilnější a agresivně nekolísat, a to ani v rámci uvedeného rozmezí. Dále by láhve měly ležet. To samozřejmě platí především u láhví s přírodním korkem, ale ani těm ostatním to neuškodí. Správné skladování je důležitější u vín, která mají ležet déle, a také u vín, která jsou kvalitnější. Existují i taková "vína", která vydrží stát půl roku za oknem na slunci i mrazu a ani to s nimi nehne. To však není důkaz jejich kvality, ale toho, že je v nich tolik chemie, která udrží všechny možné zkázné procesy ve víně na uzdě.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl