Špatný ročník

I když se tato možnost nabízí, nejedná se o druhý díl slavného "vinařského filmu" Dobrý ročník. Je to daleko jednodušší. Jedná se o rok, kdy hrozny měly pro svou práci podmínky ne zrovna ideální, s trochou nadsázky (někdy i bez nadsázky) špatné. Tím se myslí především podmínky klimatické, jako je nedostatek slunce, nadbytek dešťových srážek, následně třeba nadměrný výskyt plísní a podobně. Tento faktor obecně vede k tomu, že víno tohoto ročníku není špičkové kvality a nemá takový potenciál jako víno skvělého ročníku. Vizitkou dobrého vinaře je, že i v horším roce dovede uržet nepříznivé faktory na uzdě a když nevyprodukuje víno skvělé, tak udělá alespoň přijatelný standard, který nese charakter vinaře a regionu, i když nebude mít ideální potenciál a neprodá jej za tolik peněz.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl