Tanin

Často můžeme při degustování či popíjení vína slyšet hodnocení, které mluví o obsahu taninu či tříslovin. To jsou přesně ty látky, které způsobují, že některé výrazné mohutné červené víno v ústech vyloženě drhne. Tuto svíravou až trpkou chuť na jazyku způsobují fenolové látky tak, že otupí slinné žlázy, které se zakřečují, jazyk přestane klouzat a například při jeho přejetí po patře pociťujeme právě ten specifický pocit drsnosti a drhnutí. Tyto látky se nechází ve dřevě, ale i třapině a zrníčkách. Do vína se však mohou dostat i kontaktem se dřevem použitých dubových sudů. Pokud dojde k agresivnějšímu lisování modrých hroznů zpravidla díky snaze o větší výlisnost, může být tento chuťový vjem až nepříjemný.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl