Vinný kámen

Občas se mi stane, že se někdo v restauraci či na degustaci ozve, že mu ve sklenici plave nějaký bordel. A většinou je tento bordel právě vinný kámen, který se v láhvi vína může objevit a není to žádný závažný problém, ale spíše estetický. Vzniká reakcí kyseliny vinné již v bobulích, sráží se v moštu, ale i v již nalahvovaném víně. Chuť ani kvalitu vína neovlivňuje a není důvod takové víno reklamovat, ale není příjemné, pokud ho ve sklenici plave větší množství nebo je ve velkých kusech. Proto by měl sommelier či barman vědět, ve které láhvi jej může očekávat a při manipulaci s ní na to myslet - tedy nijak agresivně s ní neklepat, kámen tak nerozmíchávat a zvláště ode dna láhve vína nalévat opatrně a malý zbytek ze dna nedolít.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl