VOC
Zkratka, za kterou se skrývá pojem "víno originální certifikace". Je to v podstatě ekvivalent podobné klasifikace, jaká se používá v zahraničí, jako je například francouzské AOC či DAC používané v Rakousku. Takové označení si samozřejmě nemůže na svou láhev napsat vinař jen tak. Pro každý moravský region jsou stanoveny specifické podmínky, které musí být pro získání označení VOC splněny. Patří mezi ně například použití pouze vymezeného spektra typických odrůd, které musí pocházet výlučně z určených lokálních poloh. Krom těchto čistě technických podmínek musí víno rovněž naplňovat typický lokální charakter. To je věc částečně subjektivní a hodnocení, zda tuto podmínku to konkrétní víno splňuje, provádí sami vinaři, kteří jsou sdruženi v tom konkrétním VOC. Jedná se vlastně o dobrovolné zpřísnění stanovených zákonných norem za účelem produkovat typická vína určitých regionů.
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl