Zbytkový cukr

Poměrně častý hodnotící pojem. Množství zbytkového cukru ve víně značí množství cukru, který neprokvasil během vinifikace a zůstal tak ve víně. Je tedy zodpovědný za to, zda je finální víno suché, polosuché, polosladké či sladké - tedy podle naší klasifikační stupnice. Množství zbytkového cukru má v poměru k dalším složkám vliv na to, jak bude víno působit. Zda bude vyvážené, sladší, svěží či naopak unavené. Kolik zbytkového cukru ve víně bude není jen čistě příroda, dá se velmi dobře ovlivnit. Každý vinař má surovinu v podobě moštu a záleží na něm, kolik přítomného cukru nechá přeměnit na alkohol a kolik tam zůstane v podobě sladké složky. Zastavovat kvašení je samozřejmě daleko efektivnější v moderní vinařské výrobě než v tradičním sklípku.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl