Zemské víno

Jedná se o jednu z kategorií jakostních vín, které popisuje náš vinařský zákon. A není to víno, které je podle minimální požadované kvality bůhvíjak vysoko. Česká zemská vína a moravská zemská vína není třeba zatřiďovat u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jejich minimální cukernatost musí splňovat daleko nižší limity než přívlastková vína, nejsou nijak limitována omezeními na hektarový výnos a podobně. A přesto, že tohle všechno napovídá, že mluvíme o vínech nevalné kvality, můžeme mezi zemskými víny nalézt i vína špičková a velmi drahá. To v případech, že se český či moravský vinař rozhodne stvořit cuvée z více odrůd, které přívlastkem být označeno nesmí. A také stále více moderních vinařů sází na svou pověst a to, že si kvalitu obhájí - zkrátka a jednouduše nalahvují své víno, na etiketu uvedou odrůdu a ročník, uvedou že se jedná o víno zemské a nezdržují se drahým a zdlouhavým papírováním s úřady.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl