Solaris - Česko-německá továrna na cukry

Solaris je slunečný a není náhodou, že se tak jmenuje. Tato odrůda umí se sluncem velmi šikovně spolupracovat. Díky tomu se jedná o velmi ranou moštovou odrůdu. Brzy zralou a s velmi dobrou cukernatostí.

Na rozdíl od tradičních odrůd, o kterých zde často píšeme, je původ Solarisu nikoli nejasný nebo přibližný a dokonce v jeho rodokmenu nestojí odrůda Heunisch hned v první řadě. Solaris pochází z Německa a přišel na svět teprv v roce 1975, a to rukama profesora Norbertra Beckera ve Freiburgu. Vedle Merzlingu jeho druhý rodič nemá právě přitažlivé jméno - GM6493. Ale stojí za ním kus poctivé české práce, vyšlechtil jej totiž profesor Vilém Kraus, a to z odrůd Severnyj a Muškát Ottonel.

Místo jeho původu - tedy střední Evropa - má logiku i v jeho dalším rozšíření a "použití". Pěstuje se právě v těchto místech, zejména v těch severně položených oblastech. A díky jeho "slunečným" vlastnostem se mu zde daří dobře. I s nedostatkem slunce dokáže plně dozrávat, dává tedy vinařům s horšími klimatickými podmínkami možnost vyrobit pěkné fyziologicky zralé víno. Myslím, že jsem jednou viděl i láhev Solarisu pocházejícího ze Švédska. Pokud to nebyl podvrh... Dokonce se mu přezdívá továrna na cukry. A opravdu tak funguje. S dobrými podmínkami je to odrůda bujná, v aromatu výrazná a plná, v chuti pak šťavnatá až opulentní.

Při šlechtění Solarisu byl logicky kladen důraz ještě na jednu věc - na jeho rezistenci vůči chorobám. Odolná odrůda potom nemusí být zdaleka tak intenzivně sledována a ošetřována chemickými prostředky. A to dělá - při správném pěstování - ze Solarisu odrůdu a potažmo víno zdravější a nezatížené použitými chemickými látkami.

Solaris je u nás výrazněji (a to je dost silné slovo - stále je to odrůda velmi minoritní) pěstován teprve pár let. Ještě před pár lety jsme si s kamarádem říkali, že láhev čistého Solarisu prakticky nelze sehnat a dávali si tipy, kde že jsme slyšeli, že ho kdo "udělal". Oba teď tuhle bujnou liánu pěstujeme a s našimi desítkami hlav jsme jedni z prvních v severních Čechách, kteří z této odrůdy udělali víno. A jsme na to náležitě hrdí, byť někdo říká, že je to odrůda divná či zbytečná, která se vyznačuje typickou aromatikou odlakovače na nehty...

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl

Obsah stránek:

Jan Bretl

e-mail:

Facebook: www.facebook.com/vinarnik.cz

Instagram: www.instagram.com/vinarnik.cz

Technická realizace:

WebProjekt Praha

Publikační systém: web2.cz

e-mail:

Copyright: Jan Bretl 2016-2018