Vinárník.cz
•
Víkendové vinařství
•
Seznam všech uveřejněných článků
•
Menu
Menu
ZavĹ™Ăt
Vinařské aktuality
Menu
Další články
Degustace: Hity roku 2023
Degustace: Červená Itálie
Večer s vinařem: Dobrá vinice
Valtické vinné trhy
Reportáže o víně
Menu
Další články
Ernst Loosen - Vinař výrazný, výstřední, skvělý
Krásná hora - Vinařství jako rodinná živnost
Weingut Geierslay - 19 generací Rieslingu
Tátův sad - Cider, který došel tak daleko a je mi tak blízko
Vinařský magazín
Menu
Další články
Svatomartinské víno - Povedeně oživená tradice
Beaujolais Nouveau - Veselá i chytrá tradice
Láhev nebo Château Petláhev?
Vánoční svařák - Bez něj to zkrátka nejde
Sommelierské služby
Mé oblíbené odrůdy
Menu
Další články
Furmint - Výrazná maďarská individualita
Cabernet Cortis - Červené víno snadno a rychle
Teroldego - Nejen základ dobré grappy
Grenache - Páteř jižní Rhôny
Domácí vinice
Menu
Další články
XIII. Zimní zamyšlení 2018/19
XII. Tropický ročník 2018
XI. Když se jaro probudí
X. Zimní řez
Vinařský slovníček
Menu
Další články
Agrafa
Alkohol
Alsasko
Animální projev vína
Mapa stránek
Mapa stránek
Vinárník.cz
Reportáže o víně
Vinařský magazín
Domácí vinice
Mé oblíbené odrůdy
Vinařské aktuality
Přílohy
Mapa stránek
Vinařský slovníček
Vinařský průvodce ČR
Přehled článků
Aktuality na FB
Odkazy
Redakce
Mapa stránek
Kontakty
Facebook
Instagram
Autorská práva
Naše domácí vinice
Zpět
Novinky
Přehled
Seznam
Seznam všech uveřejněných článků
I. Začátky jsou dlouhé a těžké
•
Pro nás, příznivce vína, kluky, které jeho ochutnávání a posuzování hrozně baví, je obrovská výzva a příležitost si to zkusit na vlastní kůži. I když máme v oboru částečně vzdělání a mraky...
II. Napínavý první rok
•
Mezi nejtěžší, ale i nejjednodušší úkoly zároveň, pro každého vinaře patří výzva vybrat tu správnou odrůdu, která pro tu konkrétní polohu, konkrétní vinici, bude tou pravou. Naše volba byla poměrně...
III. Nezbývá než čekat
•
Že jsme se rozhodli správně, tedy pro solaris, jsme se ujistili hned v prvním roce. Ač vybaveni zkušenostmi zatím jen teoretickými a technologií čistě amatérskou, vše, co jsme první rok vysadili, se...
IV. Příběh etikety
•
Možná je to trochu naivní, možná příliš namyšlené, ale dovolili jsme si už v době, kdy naše vinice je teprve v začátcích, kdy nedala ještě ani kapku vína, přemýšlet o tom, jak by tak asi mohlo to...
V. První víno
•
Téměř tři roky jsme čekali, lopotili se s rýčem v mrazu, tlačili do svahu kolečka hnoje, lezli po kolenou při pletí, hádali se se sousedy o vodu na zalévání a občas se hádali i mezi sebou o tom, jak...
VI. Není to tak jednoduché, ani tak hrozné
•
Se stejnými rozpaky, napětím a - přiznejme si - amatérským přístupem jsme to naše první víno vypěstovali a sebrali, tak jsme ho i zpracovali. Bez řízeného kvašení, moderního "sklepa", lisů,...
VII. Komplikace s ročníkem 2016
•
Ač jsme první ročník nějak "odehráli", vyhodnotili chybné postupy, vzali si zkušenosti i inspiraci, rozhodně jsme se nezastavili. Jak se ten svět točí, točí se i koloběh přírody a máme tu...
VIII. Co je dobrý a co špatný rok?
•
Dalo by se říci, že díky předchozím zkušenostem jsme po dvou letech připraveni zase o něco lépe. A asi ano, jsme. Nicméně tady nerozhodujeme pouze my, ve vinařství má hlavní slovo příroda. A ta se...
IX. První ostré láhvování
•
Už jsme jednou víno láhvovali, náš první ročník 2015. Ale to byl opravdu spíše "nultý ročník", kdy jsme se snažili pochopit, co to vlastně v takto malých podmínkách znamená a jaká specifika...
X. Zimní řez
•
I když si někdo může myslet, že v zimě má vinař volno, není to vůbec pravda. Krom práce ve sklepě se něco děje i na vinici. Není toho sice zdaleka tolik jako v letní sezoně, ale jedna věc, kterou...
XI. Když se jaro probudí
•
Práce na podzim ve sklepě a v zimě na vinici je samozřejmě velmi důležitá a umí být i velmi zábavná. Ale příchod jara, hřejivého sluníčka a zelené plochy, která začne živelně přibývat před očima - to...
XII. Tropický ročník 2018
•
Na vinařství je krásné, že každý rok začíná prakticky od začátku. A že každý ročník může být zcela odlišný od těch předchozích i budoucích. Zvláště zde uprostřed Evropy, kde se nemůžeme spoléhat na...
XIII. Zimní zamyšlení 2018/19
•
Na vinařství je krásné, že každý rok začíná prakticky od začátku. A že každý ročník může být zcela odlišný od těch předchozích i budoucích. Zvláště zde uprostřed Evropy, kde se nemůžeme spoléhat na...
Poslední novinky a zajímavosti:
Reportáže o víně:
Ernst Loosen - Vinař výrazný, výstřední, skvělý
(Bernkastel - Německo / Mosel-Saar-Ruwer)
Vinařský magazín:
Svatomartinské víno - Povedeně oživená tradice
Vinařské aktuality:
Degustace: Hity roku 2023
(10. 1. 2024)
Vinařský slovníček:
Alsasko
|
tisk
|
pdf
|
autor:
Jan Bretl