Seznam všech uveřejněných článků

  • I. Začátky jsou dlouhé a těžké Pro nás, příznivce vína, kluky, které jeho ochutnávání a posuzování hrozně baví, je obrovská výzva a příležitost si to zkusit na vlastní kůži. I když máme v oboru částečně vzdělání a mraky...

  • II. Napínavý první rok Mezi nejtěžší, ale i nejjednodušší úkoly zároveň, pro každého vinaře patří výzva vybrat tu správnou odrůdu, která pro tu konkrétní polohu, konkrétní vinici, bude tou pravou. Naše volba byla poměrně...

  • III. Nezbývá než čekat Že jsme se rozhodli správně, tedy pro solaris, jsme se ujistili hned v prvním roce. Ač vybaveni zkušenostmi zatím jen teoretickými a technologií čistě amatérskou, vše, co jsme první rok vysadili, se...

  • IV. Příběh etikety Možná je to trochu naivní, možná příliš namyšlené, ale dovolili jsme si už v době, kdy naše vinice je teprve v začátcích, kdy nedala ještě ani kapku vína, přemýšlet o tom, jak by tak asi mohlo to...

  • V. První víno Téměř tři roky jsme čekali, lopotili se s rýčem v mrazu, tlačili do svahu kolečka hnoje, lezli po kolenou při pletí, hádali se se sousedy o vodu na zalévání a občas se hádali i mezi sebou o tom, jak...

  • VI. Není to tak jednoduché, ani tak hrozné Se stejnými rozpaky, napětím a - přiznejme si - amatérským přístupem jsme to naše první víno vypěstovali a sebrali, tak jsme ho i zpracovali. Bez řízeného kvašení, moderního "sklepa", lisů,...

  • VII. Komplikace s ročníkem 2016 Ač jsme první ročník nějak "odehráli", vyhodnotili chybné postupy, vzali si zkušenosti i inspiraci, rozhodně jsme se nezastavili. Jak se ten svět točí, točí se i koloběh přírody a máme tu...

  • VIII. Co je dobrý a co špatný rok? Dalo by se říci, že díky předchozím zkušenostem jsme po dvou letech připraveni zase o něco lépe. A asi ano, jsme. Nicméně tady nerozhodujeme pouze my, ve vinařství má hlavní slovo příroda. A ta se...

  • IX. První ostré láhvování Už jsme jednou víno láhvovali, náš první ročník 2015. Ale to byl opravdu spíše "nultý ročník", kdy jsme se snažili pochopit, co to vlastně v takto malých podmínkách znamená a jaká specifika...

  • X. Zimní řez I když si někdo může myslet, že v zimě má vinař volno, není to vůbec pravda. Krom práce ve sklepě se něco děje i na vinici. Není toho sice zdaleka tolik jako v letní sezoně, ale jedna věc, kterou...

  • XI. Když se jaro probudí Práce na podzim ve sklepě a v zimě na vinici je samozřejmě velmi důležitá a umí být i velmi zábavná. Ale příchod jara, hřejivého sluníčka a zelené plochy, která začne živelně přibývat před očima - to...

  • XII. Tropický ročník 2018 Na vinařství je krásné, že každý rok začíná prakticky od začátku. A že každý ročník může být zcela odlišný od těch předchozích i budoucích. Zvláště zde uprostřed Evropy, kde se nemůžeme spoléhat na...

  • XIII. Zimní zamyšlení 2018/19 Na vinařství je krásné, že každý rok začíná prakticky od začátku. A že každý ročník může být zcela odlišný od těch předchozích i budoucích. Zvláště zde uprostřed Evropy, kde se nemůžeme spoléhat na...


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl