Vinárník.cz
•
Zajímavosti o víně
•
Seznam všech uveřejněných článků
•
Menu
Menu
ZavĹ™Ăt
Vinařské aktuality
Menu
Další články
Degustace: Hity roku 2023
Degustace: Červená Itálie
Večer s vinařem: Dobrá vinice
Valtické vinné trhy
Reportáže o víně
Menu
Další články
Ernst Loosen - Vinař výrazný, výstřední, skvělý
Krásná hora - Vinařství jako rodinná živnost
Weingut Geierslay - 19 generací Rieslingu
Tátův sad - Cider, který došel tak daleko a je mi tak blízko
Vinařský magazín
Menu
Další články
Svatomartinské víno - Povedeně oživená tradice
Beaujolais Nouveau - Veselá i chytrá tradice
Láhev nebo Château Petláhev?
Vánoční svařák - Bez něj to zkrátka nejde
Sommelierské služby
Mé oblíbené odrůdy
Menu
Další články
Furmint - Výrazná maďarská individualita
Cabernet Cortis - Červené víno snadno a rychle
Teroldego - Nejen základ dobré grappy
Grenache - Páteř jižní Rhôny
Domácí vinice
Menu
Další články
XIII. Zimní zamyšlení 2018/19
XII. Tropický ročník 2018
XI. Když se jaro probudí
X. Zimní řez
Vinařský slovníček
Menu
Další články
Agrafa
Alkohol
Alsasko
Animální projev vína
Mapa stránek
Mapa stránek
Vinárník.cz
Reportáže o víně
Vinařský magazín
Domácí vinice
Mé oblíbené odrůdy
Vinařské aktuality
Přílohy
Mapa stránek
Vinařský slovníček
Vinařský průvodce ČR
Přehled článků
Aktuality na FB
Odkazy
Redakce
Mapa stránek
Kontakty
Facebook
Instagram
Autorská práva
Vinařský magazín
Zpět
Novinky
Přehled
Seznam
Seznam všech uveřejněných článků
Zpracování hroznů - Jak to chodí profesionálně
•
O víně se říká, že je to živá věc a že za tím, co najdeme v láhvi, stojí práce vinaře. Tohle tvrzení se může zdát frází a v případě mnoha komerčních vinařských firem, kterých jsou plné regály marketů...
20. International Wine Show Prague
•
Mezinárodní veletrh vína International Wine Show Prague zavítal ve svém 10. ročníku do pražského hotelu Hilton již podvacáté. Toto...
Wine Prague 2018
•
Od pondělí 21. do středy 23. května proběhl na výstavišti v pražských Letňanech již čtvrtý ročník mezinárodního veletrhu vína Wine...
Art Collection 2018 je na světě!
•
Žhavé novinky ze svého sortimentu představila společnost LOCASTE s.r.o. ve spolupráci s Absolutum Boutique Hotel v Praze 7 ve velkém stylu 20. září na...
Severočeští vinaři otevřeli své sklepy
•
Svá vína a první burčák z hroznů ročníku 2018 nabídli první záříjovou sobotu severočeští vinaři z Velkých a...
21. International Wine Show Prague
•
Mezinárodní veletrh vína International Wine Show Prague zavítal do pražského hotelu Hilton již pojedenadvacáté. Toto obchodní...
Nepraš & Co - Představení ročníku 2017
•
Vinař nepracuje jen v létě, když jsou jeho vinice bouřlivě zelené, zrají hrozny a chystá se jejich sběr. Spoustu práce má celý rok, i teď v...
Hostomický pivovar
•
Hostomice, celým jménem Hostomice pod Brdy, je malé město v okrese Beroun, zhruba 10 kilometrů východně od Hořovic. Hostomice leží 359 m. n. m. a s přilehlými osadami Radouš, Bezdědice a Lštěň mají...
Vinařství Sonberk - Představení ročníku 2018
•
Zatímco práce na vinici se budou pro letošní rok pomalu blížit k závěru, nastane pro vinaře spousta práce nejen ve sklepě. Krom toho, že...
Domaine de la Barthe - Představení nových ročníků v Praze
•
Město Béziers leží v jižní Francii, v oblasti Languedoc-Roussillon, nedaleko známých míst jako je Montpellier, Carcassonne či Perpignan. Se svou bohatou historií, která zahrnuje pobyt Římanů, Keltů,...
Profesionál vs. Supermarket: Německý Riesling
•
Doba koronavirová přinesla do společnosti spoustu změn a novinek, mimo jiné i v oblasti nakupování. Doslova z hodiny na hodinu byly zavřeny restaurace, vinné bary i...
Dealko víno: Výstřelek, nesmysl nebo seriozní disciplína?
•
Možná někoho trochu zmate ten název a není to překlep - bavíme se opravdu o nealko vínu, tedy vínu bez alkoholu. Proč tedy dealko, a ne...
Beaujolais Nouveau - Veselá i chytrá tradice
•
Beaujeu je městečko situované jihozápadně od Mâconu, možná malé rozlohou či počtem obyvatel (má jich kolem 2000), ale z hlediska vinařství je to pomyslné hlavní město nejen regionu Beaujolais, ale i...
Víno v kuchyni: Boloňské ragů - Ragu Bolognese
•
U nás to známe spíše jako boloňské špagety, což je název nepřesný, stejně jako nepřesné až místy...
Víno v kuchyni: Hovězí na červeném víně neboli "po burgundsku"
•
Na úvod tohoto seriálu mých receptů s vínem si neodpoustím zmínit - alespoň podle mého názoru - tu největší klasiku, která...
Burčák - Veselé české bláznění
•
Známe to všichni a každý rok se to opakuje na plné obrátky. Jakmile v srpnu začínají dozrávat první rané odrůdy, začne...
Víno v kuchyni: Francouzská cibulačka
•
Je to jedna z dalších velikých klasik francouzské kuchyně. A vlastně i klasik celosvětových. Tuto mohutnou polévku najdeme na jídelních...
Zimní zamyšlení 2018/19
•
Na vinařství je krásné, že každý rok začíná prakticky od začátku. A že každý ročník může být zcela odlišný od těch předchozích i budoucích. Zvláště zde uprostřed Evropy, kde se nemůžeme spoléhat na...
Víno v kuchyni: Holandská omáčka
•
Holandská omáčka je jedním z okřídlených slovních spojení a evergreenů světové gastronomie. Nicméně u nás je - aspoň podle...
Krondorf - To je voda jak víno!
•
V podhůří Krušných hor, v krásné krajině okolo Stráže nad Ohří, vyvěrá ze země nenápadný pramen Krondorfské kyselky. Tato jedinečná minerální voda je známa již od roku 1876, a za tu dobu toho stihla...
Voda Krondorf: Z hlubin až do láhve
•
V podhůří Krušných hor, v krásné krajině okolo Stráže nad Ohří, vyvěrá ze země nenápadný pramen Krondorfské kyselky. Tato jedinečná minerální voda je známa již od roku 1876, a za tu dobu toho stihla...
Vinařské Litoměřice - 16. ročník soutěžní výstavy vín
•
O víkendu 13. a 14. dubna 2018 proběhl v litoměřickém Domu kultury a na Gotickém hradě již 16. ročník Mezinárodní prodejní a soutěžní...
Láhev nebo Château Petláhev?
•
Česká republika se může chlubit různými rekordy, a některé nejsou zrovna lichotivé. Krom toho, že jsme například "best in covid", tak "jsme nejlepší" i v konzumaci tzv. stáčených...
Víno v kuchyni: Italské risotto
•
V úvodu této mé minikuchařky jsem mluvil o tom, že je velmi důležité správné použití kuchařské techniky, protože způsob provedení může...
Růžovka - Na léto ideální zábava
•
Přiznejme si to, je to pravda - v letním horku, na zahrádce restaurace, u bazénu či za grilem si v tomto ročním období vybavíme na prvním místě jeden konkrétní a jediný nápoj. Je to růžové víno. I...
Šampaňské - Pravé je jen jedno
•
Kvapem se blíží konec roku a s ním spojené oslavy, ke kterým nedílně patří otevírání láhví všech možných šumivých, případně perlivých, vín. Jejich nepochybným králem je šampaňské. Ale šampaňským...
Sklenice na víno - Kvalita se vyplatí
•
S vínem to není jako s pivem - takové pivo může při troše dobré vůle dobře chutnat i z papírového kelímku. U vína je to trochu složitější. Tam je kvalita provedení a materiálu, ale především tvar...
Vánoční svařák - Bez něj to zkrátka nejde
•
Může se svařák jmenovat svařák? Co všechno do něj dáváme? Jak vznikla myšlenka zatápět pod vínem? Z jakého vína ho děláme? A dostaneme při každé objednávce svařeného vína skutečně víno?
Svatomartinské víno - Povedeně oživená tradice
•
Může to působit, jako nějaký nový zvyk, či módní výstřelek, nebo dokonce čistě komerční tah, protože ještě před dvaceti lety o tom skoro nikdo neslyšel. Ale není tomu tak - pití mladého vína, ale i...
Korek, šroub, či jinak?
•
To, jak a čím je víno uzavřeno, může o něm vypovědět mnohé, a může také ovlivnit jeho život v láhvi. Dnešní svět je zaplaven mnoha způsoby, jak uvěznit víno do láhve. Mnohé moderní dávají velký...
Svatému Valentýnu sluší růžová
•
Ano, je to tak. Růžové bude tento den skutečně skoro všechno. A když už na tuto barvu vsadíme u kytice či balícího papíru na romantickém dárku,...
Vinný ocet - Zvládneme i svůj domácí
•
Jeden z produktů, který nás sice nenapadne jako první, když se řekne slovo "víno", ale neodmyslitelně k němu patří, jakožto i ke kvalitní gastronomii. A vyrobit si jej doma není zdaleka...
Vinotéka je jako videopůjčovna
•
Je to smutné, ale stejně jako některé nové úžasné věci začínají, tak i mnohé, které jsme za úžasné považovali před pár lety či před několika desítkami let, zkrátka odcházejí. Jedním z nich je i...
Poslední novinky a zajímavosti:
Reportáže o víně:
Ernst Loosen - Vinař výrazný, výstřední, skvělý
(Bernkastel - Německo / Mosel-Saar-Ruwer)
Vinařský magazín:
Svatomartinské víno - Povedeně oživená tradice
Vinařské aktuality:
Degustace: Hity roku 2023
(10. 1. 2024)
Vinařský slovníček:
Alsasko
|
tisk
|
pdf
|
autor:
Jan Bretl