Vinárník.cz
•
Vinařská terminologie
•
Abecední seznam všech uveřejněných repotáží
•
Menu
Menu
ZavĹ™Ăt
Vinařské aktuality
Menu
Další články
Degustace: Hity roku 2023
Degustace: Červená Itálie
Večer s vinařem: Dobrá vinice
Valtické vinné trhy
Reportáže o víně
Menu
Další články
Ernst Loosen - Vinař výrazný, výstřední, skvělý
Krásná hora - Vinařství jako rodinná živnost
Weingut Geierslay - 19 generací Rieslingu
Tátův sad - Cider, který došel tak daleko a je mi tak blízko
Vinařský magazín
Menu
Další články
Svatomartinské víno - Povedeně oživená tradice
Beaujolais Nouveau - Veselá i chytrá tradice
Láhev nebo Château Petláhev?
Vánoční svařák - Bez něj to zkrátka nejde
Sommelierské služby
Mé oblíbené odrůdy
Menu
Další články
Furmint - Výrazná maďarská individualita
Cabernet Cortis - Červené víno snadno a rychle
Teroldego - Nejen základ dobré grappy
Grenache - Páteř jižní Rhôny
Domácí vinice
Menu
Další články
XIII. Zimní zamyšlení 2018/19
XII. Tropický ročník 2018
XI. Když se jaro probudí
X. Zimní řez
Vinařský slovníček
Menu
Další články
Agrafa
Alkohol
Alsasko
Animální projev vína
Mapa stránek
Mapa stránek
Vinárník.cz
Reportáže o víně
Vinařský magazín
Domácí vinice
Mé oblíbené odrůdy
Vinařské aktuality
Přílohy
Mapa stránek
Vinařský slovníček
Vinařský průvodce ČR
Přehled článků
Aktuality na FB
Odkazy
Redakce
Mapa stránek
Kontakty
Facebook
Instagram
Autorská práva
Vinařský slovníček
Zpět
Novinky
Přehled
Seznam
Abecední seznam všech uveřejněných repotáží
A
Agrafa
•
Ne, nejedná se o nějakou speciální karafu na víno. Je to ovšem něco také velmi praktického a nezbytného, konkrétně v případě, že...
Alkohol
•
Alkohol je slovo, které zní pro mnoho lidí trochu děsivě, nebo alespoň zvedá prst pro výstrahu. Vyvolává dojem, že se jedná o nějakou neřest....
Alsasko
•
S velikou nadsáznou se o tomto francouzském regionu mluví jako o té nejlepší německé vinařské oblasti. Má to několik důvodů. Tato oblast...
Animální projev vína
•
Pokud si slovo animální celkem logickou cestou přeložíme, dojdeme k výrazu mluvícím o něčem zvířecím. A tak to taky je. V trochu...
AOC
•
Ano, je to zkratka a delako přívětivější, než třeba KGB, DDT nebo EET. Garantuje nám totiž něco příjemnějšího - tedy příslušnost ke...
Aperitiv
•
To zná asi každý. Je to nějaký alkohol, který se podává před jídlem - na začátku menu. To je pravda. Pravdou taky je, že ještě...
Archivace vína
•
Další vinařský mýtus, který panuje mezi méně propitými konzumenty vína, říká, že čím je víno starší,...
Auslese
•
Je to slovo německé a nejčastěji se s ním setkáme na etiketě láhve právě německého vína. Přeložili bychom ho jako výběr. Je to tedy...
Autentista
•
Pozor, neplést s autistou. U některých expresivních a hodně svých vinařů by ta záměna byla totiž celkem možná... Autentista je, jak název...
B
Bacchus
•
Copak má tento cize znějící výraz společného s vínem? Docela dost, jedná se totiž o antického boha vína. Jednalo se o potomka...
Barolo
•
Mluvíme o jedné z největších evropských - a asi i světových - vinařských legend. Některé názvy zkrátka mluví samy za sebe....
Barrique
•
Baryk je možná bernardýn se soudkem brandy na krku, ale jedná se především o dubový sud. Je to malý sud, tedy o obsahu 225 litrů. Původně se tyto sudy...
Barvířka
•
Jedná se o označení určitého typu odrůdy révy vinné, která má specifické vlastnosti. Jak název napovídá, tou...
Batonáž
•
Ne, nejedná se o žádnou bandáž nebo jiný lékařský termín. Toto původem francouzské slovo popisuje techniku, kterou je možné...
Beaujolais
•
Snad každý má slovo božolé spolejené s jedním konkrétním vínem, ale Beaujolais je především vinařská oblast ve...
Bentonit
•
Je to hornina s vysokým obsahem jílových látek a vulkanického popela. Její důležitou součástí a účinnou látkou je montmorillonit....
BiB
•
Neboli Bag in Box. Prostým překladem řečeno pytel v krabici. A tím je jednuduše popsaný způsob balení, se kterým se můžeme setkat v...
Blanc de blancs
•
Když si toto slovní spojení doslovně přeložíme z Francouzštiny, dostaneme pojem bílé z bílého. A tak je opravdu označováno...
Bordeaux
•
Často slýcháme hlášku, že si dáme nějaké to bordó. Pro někoho je to synonimum pro dobré červené víno z Francie. Může...
Botrytis Cinerea
•
Botrytis, nebo jak se tak běžněji říká botrytida, není zrovna vábný výraz, protože se jedná o plíseň. To asi ve vinohradu jen tak...
Brut
•
O žádnou brutalitu se nejedná. Tedy mohla by to být brutalita pro milovníky sladších a sladkých vín, výraz brut totiž označuje...
Buket
•
Je to jeden z nejčastějších výrazů, který používají nejen odborní degustátoři, ale stále častěji i širší...
Burčák
•
Známe ho všichni a skoro všichni také určitě každý rok ochutnáme, když už nevypijeme tolik burčáku, kolik máme krve - jak praví...
Burgenland
•
Pozor, neplést s Burgundskem! Pro někoho to může znít podobně, zvlášť když se rovněž jedná o vinařskou oblast. Tato se však nenachází ve...
Burgundsko
•
Veledůležitá vinařská oblast v samotné kolébce vína, ve Francii. Nachází se ve spíše východní části země někde...
C
Cava
•
Dal by si někdo dobrou španělskou cavu? S takovou nabídkou by u mne pan profesor uspěl vždy. Jsem totiž na šumivá vína a cava je výraz, který označuje...
Champagne
•
Označení jednak francouzské vinařské oblasti, jednak obecné označení vín z ní pocházejících. Ač je ta oblast...
Chaptalizace
•
To je výraz, se kterým se asi běžně nesetkáváme na etiketách či degustacích. Co může termín, pojmenovaný po Antoinu Chaptalovi - ministru...
Château
•
Známý výraz, který si vybaví snad úplně každý. Souvislostí, se kterými se spojuje, může být mnoho, avšak vinařům či...
Châteauneuf-du-Pape
•
Snad pro každou starou školu v naší zemi je toto slovní spojení jednoduše symbolem luxusu, skvělého francouzského vína a...
Chianti
•
Jedná se o slovo velmi známé až slavné. Pro nás ta sláva, nebo spíše slavnost či známost byla symbolizována typickými...
Cibéba
•
Mě osobně toto slovo zní tak nějak orientálně, a něco na tom je. Slovo zibiiba převzala Němčina a v jejím znění Die Zibebe to znamená rozinka. Takže...
Coravin
•
Jedná se o velmi šikovnou pomůcku každého dobrého sommeliera a milovníka vín, zejména těch vzácnějších a dražších....
Crémant
•
Evidentně se jedná o slovo francouzské. A jakby také ne, původně má hodně společného s vinařskou oblastí Champagne. Tehdy se totiž tímto slovem...
Cukernatost
•
I když je základem tohoto výrazu slovo cukr, neznamená to, že se automaticky budeme bavit o něčem sladkém. Řeč je totiž o cukernatosti hroznů. To je vlastnost,...
Cuvée
•
Vznešeně znějící výraz kyvé není nic složitého, je to prakticky směska. Ale tady pozor - v našich zemích jsme byli...
D
Dealko
•
Někomu to může připadat jako vtip, někomu dokonce jako špatný vtip, nicméně je to tak - víno bez alkoholu existuje. Někod se může jednoduše ptát: k čemu je...
Dekantace
•
Jde o přelití vína z láhve, obvykle do tzv. dekantační nádoby nebo karafy. Dělá se to zpravidla ze dvou zásadních důvodů, které se...
Depot
•
Jedním slovem usazenina. Ve vinařském světě je depotem myšlena ta usazenina, která se nechází na dně láhve. Jedná se o kaly...
Dolihování vína
•
A nebo dolihovaná vína. Tyto pojmy znějí poněkud rafinovaně či věděcky, ale tak složité to s nimi není. V podstatě jde přesně o to, co říká tento...
Druhák
•
Tento název nezní příliš lákavě. A taky se o nic lákavého nejedná. Je to víno, které přesně opisuje to, jak se...
E
Egri Bikavér
•
Opět nám to může evokovat něco z dob - dnes už naštěstí celkem dávno - minulých. Matně si pamatuji, že když někdo za komunistů přinesl na návštěvu...
Enologie
•
Obvykle se snažím nedělat z jednotlivých pojmů ve slovníčku žádnou velkou vědu, ale v tomto případě to tak není. Enologie skutečně věda je. Jedná se o...
En primeur
•
Když jsem tento francouzský výraz slyšel poprvé, pochopil jsem ho jako něco na poprvé nebo na první dobrou. Je to tak nějak....
Extrakt
•
Je to hodně používaný pojem, zvláště v poslední době. Často slýcháme znalecké posuzování vína a hodnocení...
F
Filtrace
•
Účelem procesu filtrace je zbavení vína pevných částic. Tedy nejen vína, filtrovat lze třeba i mošt a nahradit tím klasickou sedimentaci...
Francouzský paradox
•
Je to velká záhada, kterou se zaobírají lékaři po celém světě. Otázka zní jasně: Jak je možné, že Francouzi, kteří...
Fyloxéra
•
Zní to jako nějaký lékařský nástroj či infekce... A skutečně, k infekci to nemá daleko. Jedná se o škůdce. Jeho latinský název...
G
Gemischter Satz
•
Jedná se o německý termín pro smíšenou výsadbu. Dalo by se říct, že je to takové určité cuvée úplně od začátku....
Grand Cru
•
Jak již samotný majestátný výraz Grand cru zní, jedná se skutečně o něco majestátného či velkého. V klasifikaci zejména...
Grappa
•
Možná se divíte, co dělá grappa zrovna ve slovníčku vinařských pojmů, když to není víno, ale kořalka. Ona to kořalka je, ale s vínem má...
Gravitační vinařství
•
Pro ty, kteří si nepletou gravitaci s graviditou bude velmi jednoduché domyslet si, o co se zhruba jedná. Jak víme z hodin fyziky, gravitace je síla, která...
Grosses Gewächs
•
S tímto německy znějícím výrazem se skutečně setkáváme pouze v Německu. Jedná se o nejlepší a nejkvalitější vína z...
H
Heuriger
•
Výraz znějící německy a pocházející z Rakouska, což se nevylučuje. Můžeme se s ním setkat zejména ve vinařských oblastech celého...
Hybrid
•
Možná by se mohlo zdát, že se bavíme o autech nebo moderních technologiích, proto ten výraz rovnou upřesníme - hybridní odrůda. Stručně a...
I
Integrované vinařství
•
Výrazů na I je málo, važme si jich tedy. Produkování vína integrovaným způsobem je vpodstatě kompromisní vinaření. A smysl toho kompromisu...
Interspecifické odrůdy
•
Čím mohou být odrůdy s tímto specifickým názvem specifické? Jedná se o odrůdy révy vinné, které jsou vyšlechtěny za...
In-Vitro
•
Doslovný překlad znamená ve skle. Jistě nás napadne spojitost s metodou umělé reprodukce - tzv. děti ze zkumavky. Ve vinařství jde o pojem,...
J
Jablečno-mléčné kvašení
•
Jak samotný název tohoto procesu napovídá, jedná se o kvašení něčeho jablečného na něco mléčného. Přesně je to přeměna kyseliny...
Jakostní víno
•
Pokud slovo jakost vnímáme jako určitý stupeň kvality, přiznejme si, že vína označena jako jakostní bez nějakého dalšího přívlastku jsou...
Jiskra
•
Určitě jsme to už mnohokrát slyšeli z úst sommeliérů, vinařů či degustátorů. Pojem víno má jiskru nebo že hází...
Jižní víno
•
Když mluvíme v této souvislosti o jihu, myslíme tím překvapivě opět jih samotné Francie, této vinařské velmoci. Jižní regiony jsou obecně...
K
Kabinet
•
Pod názvem kabinet si většina z nás představí takový ten nepříjemný školní kumbál, kde sedí učitelka... Tak dobře, řekneme...
Kapková závlaha
•
To není čistě vinařský pojem, asi ho bude znát každý zemědělec nebo i nadšený zahradník. Je to způsob, jakým je réva vinná...
Karbonická macerace
•
Zní to jako nějaká přísně vědecká metoda nebo hláška ze Star Treku, ale žádné sci-fi to není. Stále vyrábíme...
Klaret
•
Zapeklitý výraz, pod kterým si může každý představit něco trochu jiného. Správně by to mělo být tak, že se klaretem smí nazývat pouze...
Klon
•
Zapomeneme na ovečku Dolly, která byla svého času unikátem ve světě biologie. Ve světě botaniky, konkrétně vinařství, je klonování věcí daleko...
Klučení
•
Nejedná se o věc zrovna veselou a taky rozhodně ne jednoduchou. Jde totiž prakticky o kompletní odstranení vína z vína. A když říkám kompletní,...
Korková vada
•
Občas můžeme mezi znalci zaslechnout debatu o tom, zda to konkrétní víno má korek nebo rovnou striktní tvrzení to víno je...
Košer víno
•
Je to víno vyrobené pro liturgické potřeby a tato informace může být podle vinařského zákona uvedena i na etiketě, pokud církev vydala...
Křís
•
Zní to jako nějaká potvora. Mě to připomíná názvem takového toho broučka, co vypadá jako klíště. Brouček to není, ale potvora to...
Kvasinky
•
Nezní to zrovna vábně, spíše si představíme něco nepříjemného, čeho bychom rádi, aby se naše tělo neúčastnilo. Jenže ve...
Kyselinka
•
Jedno z nejčastějších úskalí při prezentaci a nabízení vína třeba v restauraci nebo na určitých typech degustací, alespoň podle...
L
Landwein
•
A jsme zpět v Německu. Ale taky v Rakousku. Doslovně bychom to přeložili asi jako zemské víno. A i ostatní ekvivalenty, kterými se překládá nebo...
Ledové víno
•
Nejedná se o víno velmi dobře vychlazené, ale jde o specifickou technologii zpracování. Metoda je to velmi náročná a víno z ní...
Lieu-dit
•
Na první pohled se jedná o výraz francouzský, a často se můžeme setkat i s podobou lieux-dits, což je množné číslo tohoto termínu. Jedná...
M
Macerace
•
Název napovídá, že se jedná o poměrně odvoditelný pojem. Vlastně se jedná o louhování či namáčení. Ve vinařství je to...
Magnum
•
Ve vinařském světě se nejedná ani o nanuka, ani o střelnou zbraň. Jde o typ láhve na víno, a tento název není odvozen od jejího tvaru, ale od...
Martinák
•
Nemá to nic společného se Svatomartinským vínem, ale se svatým Martinem trochu ano. Jedná se o tzv. martinský hrozen a setkat se s...
Master of Wine
•
Zní to jako nějaký honosný titul, a je to honosný titul. Pišní se jím pouze několik stovek lidí na světě (původně byl určen pouze pro Brity) a...
Matoliny
•
Jedná se o pevnou část hroznů, která zůstává po vylisování. V parametrech klasického domácího lisu je to zkrátka ten...
Mikroklima
•
Jedná se o soubor klimatických vlastností, které jsou specifické pro jen velmi malou oblast - pár vinic, okolí jedné vesnice či malý...
Modré hrozny
•
Je to zdroj častých nedorozumění... Zdánlivě by se dalo předpokládat, že když máme bílé a červené víno, že pochází z...
Myšina
•
Od starých vinařských bardů jsem tenhle výraz slýchal poměrně často, dříve totiž tato vada vína bývala daleko častější. Je...
N
Nealkoholické víno
•
Ne, není to vtip, a už vůbec ne špatný vtip, je to zkrátka tak - víno bez alkoholu existuje. Někdo se může jednoduše ptát: k čemu je víno...
Négociant
•
Tento termín nepotkáme ani na láhvi ani v technologii, je to totiž obchodník s vínem. A jak název a zvukomalebnost slova napovídá,...
Neharmonické víno
•
Tento degustátorský verdikt není pro víno právě lichotivý. Dává nám totiž tušit, že tomu vínu něco chybí. A nebo...
Nový svět
•
Není to jen Amerika, jak se vyjádřil Anotonín Dvořák. Je to zkrátka zbytek světa mimo tradiční prapůvodní vinařské oblasti -...
O
Oranžové víno
•
V současné době poměrně frekventovaný pojem a trend na vzestupu. A nejedná se o žádný přenesený symbol, barva těchto vín je skutečně oranžová,...
Oxidáza
•
Nezní to vábně a nic vábného také vínu nepřináší. Je to totiž enzym, který zapřičiňuje oxidaci vína. K...
P
Panenská sklizeň
•
Není třeba v tom hledat cokoli lechtivého či erotického. Ale vzrušujícího určitě ano. Jedná se totiž o první sklizeň z nově vysazeného...
Perlivé víno
•
Velmi častým formulačním konfliktem je setkání pojmů šumivé víno versus perlivé víno. A podstata toho sporu spočívá v tom,...
Peronospora
•
Není to zrovna příjemně se vyslovující slovo, ani jeho přesnější označení, které zní Plasmopara viticola. A nevyslovuje se dobře ani...
Pet-nat
•
Není třeba vůbec žádného strachu, nejedná se - jak název může napovídat - o nějaké víno z petky. Pet-nat je zkratka...
Petrolej
•
Ne, zatím jsme se nezbláznili úplně. Petrolej se do vína ani nepřidává, ani se k jeho výrobě, pěstování či...
Pinot
•
Zdá se, že jsme se přesunuli do slovníčku odrůd révy vinné. Je to pravda částečně, pinot není jedna konkrétní odrůda, ale mluvíme o...
Přívlastek
•
Tématem tohoto hesla není Čeština, ale česká a moravská vína, konkrétně vína přívlastková či jakostní...
Prosecco
•
V dnešní době se jedná o výraz naprosto běžný a prakticky každý, kdo jej uslyší, ví, že jde o šumivé italské...
R
Rakouský skandál
•
Jedná se o událost, respektive průser, takových rozměrů, že ovlivnil jednak celosvětové vnímání rakouských vín, jednak vedl k...
Refraktometr
•
Jedná se o pomůcku určenou pro měření vlastností kapaliny pomocí lomu světla. Vypadá to vlastně jako takový zvláštní dalekohled. A k...
Remuage
•
Francouzské slovo (čtené jako remuáž) s Francií i úzce souvisí. Označuje totiž jednu z fází výroby šumivých vín...
Rmut
•
Rmut je vlastně jedna z fází výroby vína. Jedná se o bobule révy vinné, které se krátce po sběru rozemelou. Tato hmota tekuté...
Ročník
•
Nabízí se otázka co je na tomto pojmu k vysvětlování. No ano, ročník vína je číselné označení toho roku, ze kterého hrozny...
Romanée-Conti
•
Skoro každý to slyšel, ale prakticky nikdo to nepil, stejně jako každý slyšel třeba pojmy jako Ferrari nebo Rolls-Royce - každý ví, co to je a kam to...
Rosé
•
Neboli víno růžové, slangově též růžovka. Víno populární pro svou svěžest a obecně pokládáno za letní pití, ke kterému...
Roubování vína
•
Rozmnožovat révu roubováním, neboli štěpováním, začali vinaři masivně v době po zavlečení fyloxéry na evropské vinice, k čemuž...
S
Sabrage
•
Jde o záležitost, kterou asi každý někdy viděl, žertuje o ní a tak nějak ji umí popsat, ale asi netuší, že se jí týká tento - i když...
Salon vín České republiky
•
S tímto termínem se setkáváme poměrně často - někdo říká, že tohle víno je ze salonu a podobně. Výraz Salon vín...
Sancerre
•
Čte se to zhruba jako sánsér. Na to upozorňuji zcela záměrně proto, že jsem se nedávno na jedné degustaci setkal i s výslovností...
Sauternes
•
Jednak se jedná o poměrně malou oblast v regionu Bordeaux. Je však něčím velmi zvláštní a oproti většině ostatních území v tomto...
Schilcher
•
Tento germánský výraz adresuje do Rakouska. Leckdo jej už slyšel, je to označení pro velmi specifické právě rakouské víno....
Sherry
•
Velmi známý výraz, pod kterým si člověk představí automaticky hutnější sladké víno. Pochází ze Španělska a...
Skladování vína
•
Pokud máme láhev, měli bychom přemýšlet nejen nad tím jak ji vypít, ale i o tom, jak ji skladovat. Pokud se vínu věnujeme, máme pravděpodobně...
Slámové víno
•
Ne, opravdu to není víno ze slámy, a proto taky není tak suché. Slámové víno je jednak jeden z klasifikačních stupňů, tedy...
Slepá degustace
•
Také můžeme mluvit o degustaci anonymní. S tímto způsobem ochutnávky se nesetkáváme zas tak často v naší vinotéce, kam...
Smaragd
•
Nejsme sice omylem v klenotnictví, ale mluvíme o skutečných klenotech. Smaragd je totiž nejvyšší kvalitativní označení vín v...
Š
Špatný ročník
•
I když se tato možnost nabízí, nejedná se o druhý díl slavného vinařského filmu Dobrý ročník. Je to daleko...
S
Svatomartinské
•
Stále populárnější záležitost, která má být určitou odpovědí na mladé Beaujolais, které přichází na...
T
Tanin
•
Často můžeme při degustování či popíjení vína slyšet hodnocení, které mluví o obsahu taninu či tříslovin. To jsou přesně ty...
Terroir
•
Tento francouzský výraz nemá český ekvivalent. Tedy dá se složitě opsat, ale rozhodně ne přeložit jedním slovem. Jedná se o soubor všech...
Tiché víno
•
Možná to zní paradoxně, mnohého člověka by nenapadlo, čím by mohlo být víno hlasité... A přece. Jedná se o šumění, které...
Tokaj
•
Mnozí to pamatují jako maďarské víno výrazně žluté barvy, v typické láhvi a s rozpačitou ne vždy úplně příjemnou...
U
Ušlechtilá plíseň
•
Někomu to může znít jako protimluv, protože plíseň je věc spíše hnusná. Ale když se zamyslíme - kdo znás nemá rád zajímavé...
V
Vinný kámen
•
Občas se mi stane, že se někdo v restauraci či na degustaci ozve, že mu ve sklenici plave nějaký bordel. A většinou je tento bordel právě vinný kámen, který...
Vlnovník
•
I když toto jméno nezní nijak agresivně nebo nepříjemně, jedná se o chorobu révy vinné, respektive roztoče, který způsobuje poškození...
VOC
•
Zkratka, za kterou se skrývá pojem víno originální certifikace. Je to v podstatě ekvivalent podobné klasifikace, jaká se...
Vypalování sudu
•
Nebo se tomu také říká prostě toasting. Vypadá to jako pojem, který patří trochu jinam - co chcete se sudem toustovat? Sud se vypaluje, tedy...
W
Wachau
•
Jsme v Rakousku na Dunaji. A to konkrétně západně od Vídně. Jedná se o poměrně malý region zhruba mezi městy Krems a Melk, tedy pokud se bavíme o...
Z
Zbytkový cukr
•
Poměrně častý hodnotící pojem. Množství zbytkového cukru ve víně značí množství cukru, který neprokvasil během vinifikace a zůstal tak...
Zemské víno
•
Jedná se o jednu z kategorií jakostních vín, které popisuje náš vinařský zákon. A není to víno, které je podle...
Zimní řez
•
Jak víme, vinař nemá klid ani v zimě. Krom toho, že má plno práce ve sklepě, i vinice si vyžaduje určitou péči. Výstižný výraz...
Poslední novinky a zajímavosti:
Reportáže o víně:
Ernst Loosen - Vinař výrazný, výstřední, skvělý
(Bernkastel - Německo / Mosel-Saar-Ruwer)
Vinařský magazín:
Svatomartinské víno - Povedeně oživená tradice
Vinařské aktuality:
Degustace: Hity roku 2023
(10. 1. 2024)
Vinařský slovníček:
Alsasko
|
tisk
|
pdf
|
autor:
Jan Bretl