Abecední seznam všech uveřejněných repotáží

  • A
  • Agrafa Ne, nejedná se o nějakou speciální karafu na víno. Je to ovšem něco také velmi praktického a nezbytného, konkrétně v případě, že...

  • Alkohol Alkohol je slovo, které zní pro mnoho lidí trochu děsivě, nebo alespoň zvedá prst pro výstrahu. Vyvolává dojem, že se jedná o nějakou neřest....

  • Alsasko S velikou nadsáznou se o tomto francouzském regionu mluví jako o té nejlepší německé vinařské oblasti. Má to několik důvodů. Tato oblast...

  • Animální projev vína Pokud si slovo animální celkem logickou cestou přeložíme, dojdeme k výrazu mluvícím o něčem zvířecím. A tak to taky je. V trochu...

  • AOC Ano, je to zkratka a delako přívětivější, než třeba KGB, DDT nebo EET. Garantuje nám totiž něco příjemnějšího - tedy příslušnost ke...

  • Aperitiv To zná asi každý. Je to nějaký alkohol, který se podává před jídlem -  na začátku menu. To je pravda. Pravdou taky je, že ještě...

  • Archivace vína Další vinařský mýtus, který panuje mezi méně propitými konzumenty vína, říká, že čím je víno starší,...

  • Auslese Je to slovo německé a nejčastěji se s ním setkáme na etiketě láhve právě německého vína. Přeložili bychom ho jako ”výběr”. Je to tedy...

  • Autentista Pozor, neplést s autistou. U některých expresivních a ”hodně svých” vinařů by ta záměna byla totiž celkem možná... Autentista je, jak název...

  • B
  • Bacchus Copak má tento cize znějící výraz společného s vínem? Docela dost, jedná se totiž o antického boha vína. Jednalo se o potomka...

  • Barolo Mluvíme o jedné z největších evropských - a asi i světových - vinařských legend. Některé názvy zkrátka mluví samy za sebe....

  • Barrique Baryk je možná bernardýn se soudkem brandy na krku, ale jedná se především o dubový sud. Je to malý sud, tedy o obsahu 225 litrů. Původně se tyto sudy...

  • Barvířka Jedná se o označení určitého typu odrůdy révy vinné, která má specifické vlastnosti. Jak název napovídá, tou...

  • Batonáž Ne, nejedná se o žádnou bandáž nebo jiný lékařský termín. Toto původem francouzské slovo popisuje techniku, kterou je možné...

  • Beaujolais Snad každý má slovo ”božolé” spolejené s jedním konkrétním vínem, ale Beaujolais je především vinařská oblast ve...

  • Bentonit Je to hornina s vysokým obsahem jílových látek a vulkanického popela. Její důležitou součástí a účinnou látkou je montmorillonit....

  • BiB Neboli Bag in Box. Prostým překladem řečeno pytel v krabici. A tím je jednuduše popsaný způsob balení, se kterým se můžeme setkat v...

  • Blanc de blancs Když si toto slovní spojení doslovně přeložíme z Francouzštiny, dostaneme pojem ”bílé z bílého”. A tak je opravdu označováno...

  • Bordeaux Často slýcháme hlášku, že si dáme nějaké to ”bordó”. Pro někoho je to synonimum pro dobré červené víno z Francie. Může...

  • Botrytis Cinerea Botrytis, nebo jak se tak běžněji říká ”botrytida”, není zrovna vábný výraz, protože se jedná o plíseň. To asi ve vinohradu jen tak...

  • Brut O žádnou brutalitu se nejedná. Tedy mohla by to být brutalita pro milovníky sladších a sladkých vín, výraz brut totiž označuje...

  • Buket Je to jeden z nejčastějších výrazů, který používají nejen odborní degustátoři, ale stále častěji i širší...

  • Burčák Známe ho všichni a skoro všichni také určitě každý rok ochutnáme, když už nevypijeme tolik burčáku, kolik máme krve - jak praví...

  • Burgenland Pozor, neplést s Burgundskem! Pro někoho to může znít podobně, zvlášť když se rovněž jedná o vinařskou oblast. Tato se však nenachází ve...

  • Burgundsko Veledůležitá vinařská oblast v samotné kolébce vína, ve Francii. Nachází se ve spíše východní části země někde...

  • C
  • Cava Dal by si někdo dobrou španělskou cavu? S takovou nabídkou by u mne pan profesor uspěl vždy. Jsem totiž na šumivá vína a cava je výraz, který označuje...

  • Champagne Označení jednak francouzské vinařské oblasti, jednak obecné označení vín z ní pocházejících. Ač je ta oblast...

  • Chaptalizace To je výraz, se kterým se asi běžně nesetkáváme na etiketách či degustacích. Co může termín, pojmenovaný po Antoinu Chaptalovi - ministru...

  • Château Známý výraz, který si vybaví snad úplně každý. Souvislostí, se kterými se spojuje, může být mnoho, avšak vinařům či...

  • Châteauneuf-du-Pape Snad pro každou ”starou školu” v naší zemi je toto slovní spojení jednoduše symbolem luxusu, skvělého francouzského vína a...

  • Chianti Jedná se o slovo velmi známé až slavné. Pro nás ta sláva, nebo spíše slavnost či známost byla symbolizována typickými...

  • Cibéba Mě osobně toto slovo zní tak nějak orientálně, a něco na tom je. Slovo zibiiba převzala Němčina a v jejím znění ”Die Zibebe” to znamená rozinka. Takže...

  • Coravin Jedná se o velmi šikovnou pomůcku každého dobrého sommeliera a milovníka vín, zejména těch vzácnějších a dražších....

  • Crémant Evidentně se jedná o slovo francouzské. A jakby také ne, původně má hodně společného s vinařskou oblastí Champagne. Tehdy se totiž tímto slovem...

  • Cukernatost I když je základem tohoto výrazu slovo cukr, neznamená to, že se automaticky budeme bavit o něčem sladkém. Řeč je totiž o cukernatosti hroznů. To je vlastnost,...

  • Cuvée Vznešeně znějící výraz ”kyvé” není nic složitého, je to prakticky směska. Ale tady pozor - v našich zemích jsme byli...

  • D
  • Dealko Někomu to může připadat jako vtip, někomu dokonce jako špatný vtip, nicméně je to tak - víno bez alkoholu existuje. Někod se může jednoduše ptát: k čemu je...

  • Dekantace Jde o přelití vína z láhve, obvykle do tzv. dekantační nádoby nebo karafy. Dělá se to zpravidla ze dvou zásadních důvodů, které se...

  • Depot Jedním slovem usazenina. Ve vinařském světě je depotem myšlena ta usazenina, která se nechází na dně láhve. Jedná se o kaly...

  • Dolihování vína A nebo dolihovaná vína. Tyto pojmy znějí poněkud rafinovaně či věděcky, ale tak složité to s nimi není. V podstatě jde přesně o to, co říká tento...

  • Druhák Tento název nezní příliš lákavě. A taky se o nic lákavého nejedná. Je to víno, které přesně opisuje to, jak se...

  • E
  • Egri Bikavér Opět nám to může evokovat něco z dob - dnes už naštěstí celkem dávno - minulých. Matně si pamatuji, že když někdo za komunistů přinesl na návštěvu...

  • Enologie Obvykle se snažím nedělat z jednotlivých pojmů ve slovníčku žádnou velkou vědu, ale v tomto případě to tak není. Enologie skutečně věda je. Jedná se o...

  • En primeur Když jsem tento francouzský výraz slyšel poprvé, pochopil jsem ho jako něco ”na poprvé” nebo ”na první dobrou”. Je to tak nějak....

  • Extrakt Je to hodně používaný pojem, zvláště v poslední době. Často slýcháme znalecké posuzování vína a hodnocení...

  • F
  • Filtrace Účelem procesu filtrace je zbavení vína pevných částic. Tedy nejen vína, filtrovat lze třeba i mošt a nahradit tím klasickou sedimentaci...

  • Francouzský paradox Je to velká záhada, kterou se zaobírají lékaři po celém světě. Otázka zní jasně: Jak je možné, že Francouzi, kteří...

  • Fyloxéra Zní to jako nějaký lékařský nástroj či infekce... A skutečně, k infekci to nemá daleko. Jedná se o škůdce. Jeho latinský název...

  • G
  • Gemischter Satz Jedná se o německý termín pro smíšenou výsadbu. Dalo by se říct, že je to takové určité cuvée úplně od začátku....

  • Grand Cru Jak již samotný majestátný výraz Grand cru zní, jedná se skutečně o něco majestátného či velkého. V klasifikaci zejména...

  • Grappa Možná se divíte, co dělá grappa zrovna ve slovníčku vinařských pojmů, když to není víno, ale kořalka. Ona to kořalka je, ale s vínem má...

  • Gravitační vinařství Pro ty, kteří si nepletou gravitaci s graviditou bude velmi jednoduché domyslet si, o co se zhruba jedná. Jak víme z hodin fyziky, gravitace je síla, která...

  • Grosses Gewächs S tímto německy znějícím výrazem se skutečně setkáváme pouze v Německu. Jedná se o nejlepší a nejkvalitější vína z...

  • H
  • Heuriger Výraz znějící německy a pocházející z Rakouska, což se nevylučuje. Můžeme se s ním setkat zejména ve vinařských oblastech celého...

  • Hybrid Možná by se mohlo zdát, že se bavíme o autech nebo moderních technologiích, proto ten výraz rovnou upřesníme - hybridní odrůda. Stručně a...

  • I
  • Integrované vinařství Výrazů na I je málo, važme si jich tedy. Produkování vína integrovaným způsobem je vpodstatě kompromisní vinaření. A smysl toho kompromisu...

  • Interspecifické odrůdy Čím mohou být odrůdy s tímto specifickým názvem specifické? Jedná se o odrůdy révy vinné, které jsou vyšlechtěny za...

  • In-Vitro Doslovný překlad znamená ”ve skle”. Jistě nás napadne spojitost s metodou umělé reprodukce - tzv. ”děti ze zkumavky”. Ve vinařství jde o pojem,...

  • J
  • Jablečno-mléčné kvašení Jak samotný název tohoto procesu napovídá, jedná se o kvašení něčeho jablečného na něco mléčného. Přesně je to přeměna kyseliny...

  • Jakostní víno Pokud slovo jakost vnímáme jako určitý stupeň kvality, přiznejme si, že vína označena jako jakostní bez nějakého dalšího přívlastku jsou...

  • Jiskra Určitě jsme to už mnohokrát slyšeli z úst sommeliérů, vinařů či degustátorů. Pojem ”víno má jiskru” nebo že ”hází...

  • Jižní víno Když mluvíme v této souvislosti o jihu, myslíme tím překvapivě opět jih samotné Francie, této vinařské velmoci. Jižní regiony jsou obecně...

  • K
  • Kabinet Pod názvem kabinet si většina z nás představí takový ten nepříjemný školní kumbál, kde sedí učitelka... Tak dobře, řekneme...

  • Kapková závlaha To není čistě vinařský pojem, asi ho bude znát každý zemědělec nebo i nadšený zahradník. Je to způsob, jakým je réva vinná...

  • Karbonická macerace Zní to jako nějaká přísně vědecká metoda nebo hláška ze Star Treku, ale žádné sci-fi to není. Stále vyrábíme...

  • Klaret Zapeklitý výraz, pod kterým si může každý představit něco trochu jiného. Správně by to mělo být tak, že se klaretem smí nazývat pouze...

  • Klon Zapomeneme na ovečku Dolly, která byla svého času unikátem ve světě biologie. Ve světě botaniky, konkrétně vinařství, je klonování věcí daleko...

  • Klučení Nejedná se o věc zrovna veselou a taky rozhodně ne jednoduchou. Jde totiž prakticky o kompletní odstranení vína z vína. A když říkám kompletní,...

  • Korková vada Občas můžeme mezi znalci zaslechnout debatu o tom, zda to konkrétní víno ”má korek” nebo rovnou striktní tvrzení ”to víno je...

  • Košer víno Je to víno vyrobené pro liturgické potřeby a tato informace může být podle vinařského zákona uvedena i na etiketě, pokud církev vydala...

  • Křís Zní to jako nějaká potvora. Mě to připomíná názvem takového toho broučka, co vypadá jako klíště. Brouček to není, ale potvora to...

  • Kvasinky Nezní to zrovna vábně, spíše si představíme něco nepříjemného, čeho bychom rádi, aby se naše tělo neúčastnilo. Jenže ve...

  • Kyselinka Jedno z nejčastějších úskalí při prezentaci a nabízení vína třeba v restauraci nebo na určitých typech degustací, alespoň podle...

  • L
  • Landwein A jsme zpět v Německu. Ale taky v Rakousku. Doslovně bychom to přeložili asi jako ”zemské víno”. A i ostatní ekvivalenty, kterými se překládá nebo...

  • Ledové víno Nejedná se o víno velmi dobře vychlazené, ale jde o specifickou technologii zpracování. Metoda je to velmi náročná a víno z ní...

  • Lieu-dit Na první pohled se jedná o výraz francouzský, a často se můžeme setkat i s podobou lieux-dits, což je množné číslo tohoto termínu. Jedná...

  • M
  • Macerace Název napovídá, že se jedná o poměrně odvoditelný pojem. Vlastně se jedná o louhování či namáčení. Ve vinařství je to...

  • Magnum Ve vinařském světě se nejedná ani o nanuka, ani o střelnou zbraň. Jde o typ láhve na víno, a tento název není odvozen od jejího tvaru, ale od...

  • Martinák Nemá to nic společného se Svatomartinským vínem, ale se svatým Martinem trochu ano. Jedná se o tzv. ”martinský hrozen” a setkat se s...

  • Master of Wine Zní to jako nějaký honosný titul, a je to honosný titul. Pišní se jím pouze několik stovek lidí na světě (původně byl určen pouze pro Brity) a...

  • Matoliny Jedná se o pevnou část hroznů, která zůstává po vylisování. V parametrech klasického domácího lisu je to zkrátka ten...

  • Mikroklima Jedná se o soubor klimatických vlastností, které jsou specifické pro jen velmi malou oblast - pár vinic, okolí jedné vesnice či malý...

  • Modré hrozny Je to zdroj častých nedorozumění... Zdánlivě by se dalo předpokládat, že když máme bílé a červené víno, že pochází z...

  • Myšina Od starých ”vinařských bardů” jsem tenhle výraz slýchal poměrně často, dříve totiž tato vada vína bývala daleko častější. Je...

  • N
  • Nealkoholické víno Ne, není to vtip, a už vůbec ne špatný vtip, je to zkrátka tak - víno bez alkoholu existuje. Někdo se může jednoduše ptát: k čemu je víno...

  • Négociant Tento termín nepotkáme ani na láhvi ani v technologii, je to totiž obchodník s vínem. A jak název a zvukomalebnost slova napovídá,...

  • Neharmonické víno Tento degustátorský verdikt není pro víno právě lichotivý. Dává nám totiž tušit, že tomu vínu něco chybí. A nebo...

  • Nový svět Není to jen Amerika, jak se vyjádřil Anotonín Dvořák. Je to zkrátka zbytek světa mimo tradiční prapůvodní vinařské oblasti -...

  • O
  • Oranžové víno V současné době poměrně frekventovaný pojem a trend na vzestupu. A nejedná se o žádný přenesený symbol, barva těchto vín je skutečně oranžová,...

  • Oxidáza Nezní to vábně a nic vábného také vínu nepřináší. Je to totiž enzym, který zapřičiňuje oxidaci vína. K...

  • P
  • Panenská sklizeň Není třeba v tom hledat cokoli lechtivého či erotického. Ale vzrušujícího určitě ano. Jedná se totiž o první sklizeň z nově vysazeného...

  • Perlivé víno Velmi častým formulačním konfliktem je setkání pojmů šumivé víno versus perlivé víno. A podstata toho sporu spočívá v tom,...

  • Peronospora Není to zrovna příjemně se vyslovující slovo, ani jeho přesnější označení, které zní Plasmopara viticola. A nevyslovuje se dobře ani...

  • Pet-nat Není třeba vůbec žádného strachu, nejedná se - jak název může napovídat - o nějaké víno z ”petky”. Pet-nat je zkratka...

  • Petrolej Ne, zatím jsme se nezbláznili úplně. Petrolej se do vína ani nepřidává, ani se k jeho výrobě, pěstování či...

  • Pinot Zdá se, že jsme se přesunuli do slovníčku odrůd révy vinné. Je to pravda částečně, pinot není jedna konkrétní odrůda, ale mluvíme o...

  • Přívlastek Tématem tohoto hesla není Čeština, ale česká a moravská vína, konkrétně ”vína přívlastková” či ”jakostní...

  • Prosecco V dnešní době se jedná o výraz naprosto běžný a prakticky každý, kdo jej uslyší, ví, že jde o šumivé italské...

  • R
  • Rakouský skandál Jedná se o událost, respektive průser, takových rozměrů, že ovlivnil jednak celosvětové vnímání rakouských vín, jednak vedl k...

  • Refraktometr Jedná se o pomůcku určenou pro měření vlastností kapaliny pomocí lomu světla. Vypadá to vlastně jako takový zvláštní dalekohled. A k...

  • Remuage Francouzské slovo (čtené jako remuáž) s Francií i úzce souvisí. Označuje totiž jednu z fází výroby šumivých vín...

  • Rmut Rmut je vlastně jedna z fází výroby vína. Jedná se o bobule révy vinné, které se krátce po sběru rozemelou. Tato hmota tekuté...

  • Ročník Nabízí se otázka co je na tomto pojmu k vysvětlování. No ano, ročník vína je číselné označení toho roku, ze kterého hrozny...

  • Romanée-Conti Skoro každý to slyšel, ale prakticky nikdo to nepil, stejně jako každý slyšel třeba pojmy jako Ferrari nebo Rolls-Royce - každý ví, co to je a kam to...

  • Rosé Neboli víno růžové, slangově též růžovka. Víno populární pro svou svěžest a obecně pokládáno za letní pití, ke kterému...

  • Roubování vína Rozmnožovat révu roubováním, neboli štěpováním, začali vinaři masivně v době po zavlečení fyloxéry na evropské vinice, k čemuž...

  • S
  • Sabrage Jde o záležitost, kterou asi každý někdy viděl, žertuje o ní a tak nějak ji umí popsat, ale asi netuší, že se jí týká tento - i když...

  • Salon vín České republiky S tímto termínem se setkáváme poměrně často - někdo říká, že tohle víno ”je ze salonu” a podobně. Výraz ”Salon vín...

  • Sancerre Čte se to zhruba jako ”sánsér”. Na to upozorňuji zcela záměrně proto, že jsem se nedávno na jedné degustaci setkal i s výslovností...

  • Sauternes Jednak se jedná o poměrně malou oblast v regionu Bordeaux. Je však něčím velmi zvláštní a oproti většině ostatních území v tomto...

  • Schilcher Tento germánský výraz adresuje do Rakouska. Leckdo jej už slyšel, je to označení pro velmi specifické právě rakouské víno....

  • Sherry Velmi známý výraz, pod kterým si člověk představí automaticky hutnější sladké víno. Pochází ze Španělska a...

  • Skladování vína Pokud máme láhev, měli bychom přemýšlet nejen nad tím jak ji vypít, ale i o tom, jak ji skladovat. Pokud se vínu věnujeme, máme pravděpodobně...

  • Slámové víno Ne, opravdu to není víno ze slámy, a proto taky není tak suché. Slámové víno je jednak jeden z klasifikačních stupňů, tedy...

  • Slepá degustace Také můžeme mluvit o degustaci anonymní. S tímto způsobem ochutnávky se nesetkáváme zas tak často v ”naší vinotéce”, kam...

  • Smaragd Nejsme sice omylem v klenotnictví, ale mluvíme o skutečných klenotech. Smaragd je totiž nejvyšší kvalitativní označení vín v...

  • Š
  • Špatný ročník I když se tato možnost nabízí, nejedná se o druhý díl slavného ”vinařského filmu” Dobrý ročník. Je to daleko...

  • S
  • Svatomartinské Stále populárnější záležitost, která má být určitou odpovědí na mladé Beaujolais, které přichází na...

  • T
  • Tanin Často můžeme při degustování či popíjení vína slyšet hodnocení, které mluví o obsahu taninu či tříslovin. To jsou přesně ty...

  • Terroir Tento francouzský výraz nemá český ekvivalent. Tedy dá se složitě opsat, ale rozhodně ne přeložit jedním slovem. Jedná se o soubor všech...

  • Tiché víno Možná to zní paradoxně, mnohého člověka by nenapadlo, čím by mohlo být víno hlasité... A přece. Jedná se o šumění, které...

  • Tokaj Mnozí to pamatují jako maďarské víno výrazně žluté barvy, v typické láhvi a s rozpačitou ne vždy úplně příjemnou...

  • U
  • Ušlechtilá plíseň Někomu to může znít jako protimluv, protože plíseň je věc spíše hnusná. Ale když se zamyslíme - kdo znás nemá rád zajímavé...

  • V
  • Vinný kámen Občas se mi stane, že se někdo v restauraci či na degustaci ozve, že mu ve sklenici plave nějaký bordel. A většinou je tento bordel právě vinný kámen, který...

  • Vlnovník I když toto jméno nezní nijak agresivně nebo nepříjemně, jedná se o chorobu révy vinné, respektive roztoče, který způsobuje poškození...

  • VOC Zkratka, za kterou se skrývá pojem ”víno originální certifikace”. Je to v podstatě ekvivalent podobné klasifikace, jaká se...

  • Vypalování sudu Nebo se tomu také říká prostě toasting. Vypadá to jako pojem, který patří trochu jinam - co chcete se sudem toustovat? Sud se vypaluje, tedy...

  • W
  • Wachau Jsme v Rakousku na Dunaji. A to konkrétně západně od Vídně. Jedná se o poměrně malý region zhruba mezi městy Krems a Melk, tedy pokud se bavíme o...

  • Z
  • Zbytkový cukr Poměrně častý hodnotící pojem. Množství zbytkového cukru ve víně značí množství cukru, který neprokvasil během vinifikace a zůstal tak...

  • Zemské víno Jedná se o jednu z kategorií jakostních vín, které popisuje náš vinařský zákon. A není to víno, které je podle...

  • Zimní řez Jak víme, vinař nemá klid ani v zimě. Krom toho, že má plno práce ve sklepě, i vinice si vyžaduje určitou péči. Výstižný výraz...


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl